گرچه برآورد دقیقی از هزینههای تبلیغاتی نامزدهای ریاستجمهوری و منابع مالی آنها در دورههای پیشین در دست نیست و قانون «شفافیت و نظارت بر تأمین مالی فعالیتهای انتخاباتی» مصوب سال ۱۳۹۸ محدود به انتخابات مجلس شورای اسلامی است و شامل انتخابات ریاستجمهوری نمیشود اما…
بنابر مصوبۀ خردادماه دولت فعلی به سرپرستی محمد مخبر، مبلغ ۱۵۵۰ میلیارد تومان به عنوان هزینۀ انتخابات زودهنگام ۱۴۰۳ در اختیار وزارت کشور و دولت قرار گرفته است.
با توجه به اینکه به دلیل سانحه سقوط هلیکوپتر رئیس جمهور، در هنگام تدوین قانون بودجۀ ۱۴۰۳، اعتباری برای برگزاری این انتخابات پیشبینی نشده بود لذا هزینه کرد برگزاری انتخابات از محل مصوبه بودجۀ پیشگیری و مقابله با «سوانح و حوادث غیرمترقبه» باید پرداخت می شد که در گفتگو با برخی از مدیران اجرایی برگزاری انتخابات در شهرستانهای جنوبغرب استان تهران هنوز این مبلغ به سازمان متبوع آنها پرداخت نشده است.
این در حالی است که در قانون بودجۀ ۱۴۰۳، حدود ۴هزار میلیارد تومان «اعتبارات خاص و پیشبینی نشده» در اختیار دولت قرار دارد.
از سویی با در نظر گرفتن نرخ تورم، ارزش بودجهای که برای تأمین هزینههای انتخابات امسال اختصاص یافته، به نسبت سه دورۀ قبلی (از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰) کمتر و حتی حدوداً نصف است.
بخش دیگری از گردش مالی انتخابات نیز، هزینۀ فعالیتهای تبلیغاتی نامزدهاست که گفته شده که از رقم حداقلی ۱۵۳ میلیاردتومان تا حداکثر ۷۷۸ میلیاردتومان تنها صرف هزینه تبلیغات صداوسیمایی آنها شده است!
در یک بررسی آماری تنها از چندشهرستان جنوب وغرب استان تهران بابت هزینه ۴۸ ساعت مدیریت انتخابات از تهیه غذا، محل اسکان، تهیه لوازم التحریر گرفته تا حمل ونقل کارکنان شعبات انتخابات، تامین امنیت و… نزدیک به ۲۰ میلیارد تومان از سوی شهرداریها هزینه می شود.
بر پایه آخرین تقسیمات کشوری ۴۸۲ شهرستان در کشور داریم که به طور میانگین اگر در میانگین کمک ۲۰ میلیاردتومانی شهرداریها ضرب کنیم جمعا ۹هزار و۶۴۰ میلیارد تومان توسط شهرداریها تنها در یک دور از انتخابات هزینه شده است.
از سویی ۶۰ هزار شعبه اخذ رای در کشور داریم که با احتساب اینکه در هر شعبه ۲۰ نفر حضور داشته باشند، نزدیک به یک میلیون و۲۰۰ هزار نفر در کل شعبات مشغول به کارند که احتمالا بودجه یک هزار و۵۵۰ میلیاردتومانی در اختیار وزارت کشور و شورای نگهبان تنها صرف حقوق روزانه آنها خواهد شد.
از طرفی این بودجه تنها متعلق به برگزاری یک دوره انتخابات ریاست جمهوری است که جمعا با کمک ۹هزار و ۶۴۰ میلیارد تومانی شهرداریها برای برگزاری انتخابات بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان تنها برای برگزاری دوره اول انتخابات هزینه شده است!
و این بدان معناست که برای برگزاری دو دوره چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری احتمالا مبلغی بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان صرف شده که ۹۰ درصد آن از محل منابع درآمدی شهرداریهای سراسر کشور تامین شده است.